Recent News

Write your custom message here

teMan2 Ku..^^

.

Jangan Lupa Tinggal Kumen ya~! Sayang Ampa..:) Selamat Datang ke Blog L'ARC EN CIEL DE MA VIE.Sila Tinggalkan link di Bahagian LINK EXCHANGE bagi tujuan blogwalking

Monday, March 21, 2011

Program Elit Pra-U Kebangsaan 2009


Salam..hye sume..hehehe...hari ni sy ase cm nak bercerita tentang satu pengalaman sy ..bagi sy pengalaman ni cukup bermakna..dpt jmpe ngn kwn2 baru..dri seluruh malaysia...Sangat besh!

Hehehe...banyak yang saya pelajari sepanjang 4 hari kat Pendang Lake Resort,Kedah Darul Aman.

Kem ni bmula dari 19-22 Oktober 2009..:)..banyak yang telah direncana oleh pihak penganjur..:).Pengalaman sepanjang hayat sebab hanya sorang je yang akan dipilih dari setiap skul.Dari Perak Darul Ridzuan,ada 12 pelajar termasuk saya..:)..ni gambar kami...Menjadi yang dipilih memang pengalaman yang besh!..hehee...



19 OKTOBER 2009
Saya dapat jumpa kawan dr Changlun,Kedah yang da lme da sy knal tp xpnh jmpe..jmpa dia kat cni..wat sy ase happy sgt2,,:)...haha...nama dia Atiqah..:)haha..mmg sy excited giler bila dpt taw dia pon join..hehe...memendangkan dia owg Kedah..jadinya dia tuan rumah la..:)..hehe..lpas trun dr bas tu dok tcri2 gak mne dia..last2 da jmpe..ase besh!..hehehe..waktu malam first kat situ,kami ada aktiviti beri buah epal kat orang yang kita nak.tikah bagi saya epal..ucapan dia mlm 2 wat sy tersentuh..:)..haha...lme gak kami kat depan 2..:)..sgn gak..tp ase sebak..:)..hehehe..ni la aktiviti mlm 2..:)sy ada letak gambar mlm 2



 haaa..ni la geng Perak..dr ujung sna Akmar,Fatimah,Farehah,Khadijah n saya!..hehehe

Antara yang bertuah masuk dlm lensa sy..:)

ni la pentas kat dlm dewan ni

haaa...sebelah sy 2la tikah..:)..then yg pkai bju pink tu Ezuani,pgl wani je..:)..yg tnduk 2 suhailah,yang kat blakang tu Liyana,pgl liya je..:)

Ni la saat2 depa nak bagi Epal..kih3..sowg hny diberi 1 epal n harus diberi kpd sowg yg depa nak..:)..i hav 1..:)..jgn jelez


ni pon antara yang berkenaan gak nak bg epal 2..hhehehe..nampk tak yg pkai bju biru 2??yang 2 ialah Atie,:)

haaa...ni la aktiviti mlm 2..malam 2 kami sume berseronok..hepi2..knl2 sesama kami..hehehe..maklum la..sume pakat nak kenal2..kih3..kami ada gak diberi 1 buku yg ad tentatif prog sepanjang program ni blgsung..:)hehe..mlm 2 kami nyanyi lagu "Standing In The Eyes Of The World" ngn lagu negeri Kedah..hahaha..memandangkan saya juga mnggunakan loghat Utagha,jadi dgn sng sy bley nynyi..hahaha..:)..tp besh dgr kwn2 ngri lain ckp Utagha...hehe..yg peliknya..depa sume igt sy ni owg Kedah or Perlis ssb ckp loghat Utagha..hehe..well..xbley nak ubah dah la pelat 2..kih3...malam 2 gak kami diberi grup masing2..:)..grup ni kekal smpai beh program ni..hehehe...sy mulanya dpt grup pegi UUM..tapi sy tukar pegi grup yg pegi UiTm Merbok..hehehe..*ssshhhhh!! senyap taw*..hahaha..rahsia ney..haha..kmi diberi gak kad peserta,WAJIB dipakai sepanjng prog..hehe..


Malam 2 aku tidur ngn nyenyak..ahha *perlu ke cite?*.

 20 OKTOBER 2009
hahaha...okeh la...kat surau...kih3..adala pasan sowg mamat ni dia msuk surau lmbt..haha...first tu igt dia cina..haha...slh msuk bgnan ke??ni surau la..hahaha...taw x sape?tu Reyl la..hahaha..sume pakat terkejut tgk dia..haha...dia kta ad owg pgl dia muallaf...haha..cian dia..:)

Pagi tu sume owg berciap2 pkai bju biru..hahaha...baju kem ni la..

hahaa..sebelum naik bas
 hahaa..sempat ag 2.:)

kami pegi ikut grup masing2..plajar science stream pegi AIMST Uni,kami yg sastera pegi sama ada UiTM or UUM..haha..kami ada aktiviti dipanggil "Khidmas"..singkatan bg Khidmat Masyarakat..hehe..besh...sy pegi Kampung Hilir..owg Utagha ckp kampung Hiliaq..hahaha..



 pintu masuk kampung..hehehe

 
hehe...menuju jmpe pnddk kmpung..:)

Kedatangan kami disambut mesra oleh penduduk kpg...hehe...siap ada kompang ag taw...di arak..ehhe...sgn lak sy..haha...tp pglman yg besh!..hehe..smpai 2..kami msuk dewan kpg...dgr taklimat n kami kne bagi hadiah kat fmily angkat kami..

hahaha..ni la aktivitinya...kami akan keluar n bagi hadiah kat makcik n pakcik yang beratur 2..hehe...:)

lepas tu,kamiada acara dgn penduduk kpg..acara padang la..:)...nak taw..tgk ni..

 hahaha..semangat x diaowg tarik tali??haha..caya la..!


 haha..ni kalo xclp sy penghulu kpg...yg sebelah dia 2 mangsa aktiviti mumia..heheh


haaa...tgk 2..smpai tergolek2 da..hahaha

Memang besh la pengalaman kat cni..hehehe...lepas tu,kami gerak ke UiTM Merbok..ni serba sikit gambar2 nya..:)..kat cni kami diberi taklimat pasal peluang pelajar STPM masuk UiTM..

Pintu Masuk UiTM


 hahaha..pengalaman besh...2 kali kne sambut ngn kompang..hahaha

hahaha..ni gambar kenangan kat masjid UiTM
wah...balik tu mmg penat la..hehehe...tp besh..sikit2 da knl ahli kumpulan..hehehe...walaupon xknai sume kn..hehe..kami berkumpul dlm dewan mlm 2..hehehe...tetibe je nme sy  kne panggil..haha..cuak gak la waktu tu..hehe..last2 2 kne check suhu ja pon..depa tkut sy dmam,sebab smlm suhu naik..hehe...ckg yg check suhu 2 ckp kalo suhu x turun,sy kne lempaq dlm tasik sblh resort 2..hahaha...lwak tol

malam 2 kpd Yang Berhormat yang bakal memulakan usul kat DUN  tgh mesyuarat..hahaha...so kami just tgu depa jela..mlm 2 ad aktiviti..tp xbrapa nak igt la..tp aktiviti kumpulan la.

21 OKTOBER 2009


haha..hari yang indah..!..hehehe...Pagi ni kami sume kena bergerak ke Persidangan Dewan Undangan Negeri
atau nama lain "Mai Kita Bersidang"..hahaha....Yang Berhomat yang semalam mesyuarat tu rini membentangkan usul masing2 kat DUN ney..hahaha..xcely kami pttnya buat kat DUN Negeri Kedah..tapi atas sebab tertentu,kami pindah lokasi ke SMK Pendang..:)

haaaa..tgk 2..barisan kerajaan ngn pembangkang masing2 teruja bentangkan usul masing2..hehehe

Haha..xcely..ase bersemangat gak tgk perbahasan depa ni..dan2 sy excited..hehehe..yela..nampak mcm DUN betul la..ciap ada YDP Speaker Dewan ag..hehehe...


Haha..smart x kami??haha..*blazer ihsan JPN Perak*..hehehe

Then,da abeh sidang ,kami buat konvoi bas pegi Pekan Rabu..hehehe...bpe bijik bas ntah..asenya 4-5 bijik gak..ehhe...owg tgk pelik ja..haha..mne tak nye..bas kami di escort Polis weh..hahaha...so kami bley langgaq lampu traffic..hehehe...sampainya di Pekan Rabu..


haha..ramai x??200 lbey owg ney...


Hehe...sampai je Pekan rabu 2..apa lagi..kita SHOPPING!!..Hehe..mai cni sy shopping la keychain..byak gak...haha..bli utk1 clz.hahaha..bli mcm2 ag la..hehehe...Lepas tu,kami menunaikan solat kat Masjid Zahir..:)...tp smpat ag snap pic..hahha

 hahaha...dlm dok lintas jln 2..sempat lgi sy snap pic ney


hahaha..ni la sya...yg tgh ikat tali kasut 2 nma dia shilla..:)
lepas tu,kami pergi Muzium Padi n Pusat Sains Wilayah Utara..:)...sja jela kami jln2 kat cni.Kat Pusat Sains tu depa tnjukkan experimen sains...then.kami jln2 kat bilik pameran...

wah..berasap..:)
haha...Reyl ney brni tol nek ats 2..haha...gayat kot

kat Muzium Padi pemandangan dia lawa...mcm real .:)cuba tgk ni..



 hahaha...ni tikah n wani


ehem2..ni sy
 haha..jadi pesawah jap..:)

haha...depa ney sudi tgkp gambaq ngn kami

hehehe...lepas tu,kami balik resort...wahhhh...pnat giler...hari ni besh..tapi kan agk terkilan sbb xdpt jmpe Sultan Kedah...:)..
Kami diberi taklimat malam tu ad Majlis Makan Malam & Perasmian Penutupan Program ni..sdar x sdar da 3 hari kat Pendang..ase cdey gak nak berpsah esoknya....malam 2 sume segak bergaya la..Baju bertemakan batik..hahah...mlm 2 kira formal sbb dihadiri oleh VVIP..tp besh..waktu last tu kami sume nyanyi lagu Standing In The Eyes Of The World ramai2..:)..mmg bergema je Dewan terbuka 2..hehehe



Pentas Dewan Yang dihias Indah..:)
hehe..ni Team Perak..:)...kira gambar kenangan la..:)

ni geng Kedah..:)..
Lepas tu kami sume berkumpul kat Dewan lagi satu...hehehe...mlm tu kami kne tulis nama n negeri mna...kira mlm 2 kami kne bagi hadiah kat orang yang cabut nma kami la..:)..kira adil la..:)..hehe...kalo nma kita diumumkan tu,kne ke dpn la amik hadiah..hehehe..

22 OKTOBER 2009


Hari untuk pulang ke Perak..Arghh...sdey gila nak berpisah...tapi nak wat cm na...adat bertemu mst berpisah..urm..tapi hari 2..tikah x chat.dia demam...sy blik tu nak say goodbye..tapi tgk dia ngh tdow lak..cian nak gerak..so sy balik jela..*sdey oww*...  Kontinjen Perak balik kul 11.30 pagi 2..huhu..cpt giler ...kontingen len ad gak yg blik ag awl dr kmi..so hari 2..sume pkat xsmpat nk jmpe...huhu...before masuk bas tu,sempat kami snap gambar..tgk la..;)


hahaha..gambar kenangan kat stage senamrobik

Dalam bas tu,sempat ag kami tgkp gmbar...tgkla..:)



hehehe..pape pon..Program ney mmg gempak..:)..hehe..mmg bangga masuk Pra-U..atau nama sekarang Program Persediaan Universiti(PPU)..mmg 2 pon objektif Program ni..iaitu  MEMARTABATKAN TINGKATAN 6..:)..Kami ada Group bagi Ex Peserta Prog Elit ni kat Facebook..so sape yang rasa dia join program ni dlu..jgn segan add dri korang kat group ni >>> Ex Program Elit Pra-U Peringkat Kebangsaan 2009


Okeh la..sy asa smpai situ jela perkongsian sy ...harap korang terhibur tgk pengalamn ak..:)..Bagi kwn-kwn Elit....Hope hubungan kita berkekalan..Insya allah...!Amin...

2 111 kumen miko!:

tomato said...

weee~lAMe gile tak g kem camni oh..huu :)

FarAh AmiRa said...

hahaha..2 la kn...rndu nk g kem2cm ni ag..:)