Recent News

Write your custom message here

teMan2 Ku..^^

.

Jangan Lupa Tinggal Kumen ya~! Sayang Ampa..:) Selamat Datang ke Blog L'ARC EN CIEL DE MA VIE.Sila Tinggalkan link di Bahagian LINK EXCHANGE bagi tujuan blogwalking

Thursday, March 3, 2011

Harap Ada Rezekiku....~

Salamku pada sume bloggers...kali ney sy nak bercrita pada sume tentang Universiti yang bakal aku terokai.Alhmdulillah..result STPM 2010 menjanjikan kebahagiaan buat sy..bukan apa...ase sdih sgt2 waktu SPM dlu..kawan-kawan sume bersorak meraikan kejayaan depa..saya ney..result x seberapa..mohon rayuan dlm UPU..still gagal dptkan tempat di mana2 IPTA..sdih 2 xtaw nak kta..sebak sgt..dlm 1 blik darjah 2...hanya 5 org sja yang terkandas..kmi ni la yang masuk jugak kat Pra-U Sek Men Keb Dato' Hj Hussein..& tahun ampa taw ..kami menghuni skul 2..mmg byk kenangan bila mula2 bertapak sebagai  six former...berbeza perasaan 2..lokasi tetap sma..suasana berbeza..mula berpakaian kain hitam,bru nak knl kwn2 yang 1 kawasan Selama tapi lain2 sekolah...Segan dgn cikgu 2 toksah kira la..ampa taw..sgnnya kami ...muka ni gak yang mai masuk skul balik..kwan2 kami ampa taw dah p mna??masuk Matrik...masuk Maktab,masuk Pra-U Sc...kmi tetap gak kat cni..sejak 2 ampa taw..kami da tekad..nak stdy betul2..nak tnjukkan kat cikgu ngn kengkwn clz form 5 dl..yang kami pon buleh masuk U.Kami boley 1 level ngn depa..saya teringat kata-kata cikgu Kimia waktu form 5(yang juga mengajar Pra U Pengajian Am)..taw dia kta apa???
"Hampa suma ney masuk form 6..ampa kena buktikan kat aku..ampa jugak boleh lawan kwn2 ampa yang dah ada kat IPTA n Matrik 2..aku cabaq ampa masuk U,buktikan ampa masuk Form  6 x sia2...memang sekarang ampa kalah dgn depa..ampa kna pakai baju sekolah lagi..depa dah bley pkai baju besa p kelas..depa dah ada kat U,ampa baru kat sekolah...tapi kalo ampa blajaq rajin2..ampa pon buleh mcm depa..."

Bila dengar dia kata cm 2..kami suma rasa rendah dri sgt..dlm hati dok kata....*cikgu anggap kita kalah*...tp pastu kami down...bila2 kwn2 balik cuti sem,depa pakat dok cita suasana kat U,ada bilik kuliah...ada sumanya...kat sna xpgl ckg..pgl pensyarah.....suma 2 wat kami jelez sgt2...rsa rendah dri 2..Allah ja taw dlm hati ni..sebak ampa taw dak..huhu..tp thn ja sbb nak jga mood kwn..tiba Mid Term Exam..result aku down..sma mcm kwn2 kelas yang lain...jelas sgt rasa kecewa kat muka cikgu2 kami...waktu dlm kelas Mikro Ekonomi (Ekonomi 1)..ckg tny kami:

"Hampa tak rasa bersalah ka dapat result cmni??hampa tak nak ka masuk U?"

Kwan ak jawab:

"nak la cikgu..."kami yang lain diam tertunduk...

"kalo ampa nak..hampa kna la berusaha..kalo cm ni la result ampa..mintak U xlpas...kat sna ampa boleh rasa mcm2..khdpn kat sna beza ngn sekolah...ampa akan percaya cakap saya bila ampa masuk U nanti,ampa da tak duduk kat kerusi plastik,meja kayu yang nak roboh ni dah,ampa duduk dlm bilik kuliah yg ada aircond,blajaq selesa,...ampa xmau ka?"

Dalam hati aku jawab..
"saya nak sgt cikgu,,tapi result saya ekonomi dpt F...Pengajian Am....sbjek kelayakan U dpt C-..xprnah dpt prinsipal...layak ke saya cikgu???saya teringin nak rasa suma 2..saya teringin...saya cuba cikgu..da mencuba semampu saya"

Tiba waktu STPM....dlm hati ni berdoa sgt2...
"ya Allah,permudahkanlah semuanya bagiku ya Allah..Engkau Maha Mengetahui hatiku..hati hambaMu..Bantu ku Ya Allah..."

Ya Allah..HambaMu ini kau uji lagi..waktu aku bergelut dgn exam..mak aku masih terlantar di wad...menghidapi penyakit buah pinggang ditambah dgn serangan virus MRSA..*virus plg kuat kat hospital* kat paru2 dia..mbuatkan dia tambah kritikal..luluh hati ney bila doktor kata keadaan mak ak makin buruk..kena trma seandainya ditakdirkan terjadi apa2..hjung mgu aku hbiskan dgn mnjga mak aku....xpala..jga la mak slgi ak mampu...smbil 2..ak xlpa pesan kwn aku...

"sibuk mcm mna pon ang...pastikan ang ada msanak ulang kaji..ni msa depan ang.."

berpegang  jugak pada pesan mak aku :
"mira..blajar rajin2..mak teringin nak tgk anak mak masuk U...keja leklok...bsaq nanti bila mak da tak dak..ang boley hidup berdikari..xpayah bergantung kat sesapa..mak ngn abah bukan selamanya ada nk jaga ampa...*aku n kakak*"

 Silih berganti hari..akhirnya STPM berakhir.....setelah habis paper Bahasa Melayu 2...syukur sgt dpt abiskan jawab exam ngn tenang tadi...balik 2...aku terus pegi penang..jga mak aku kat wad..ganti syif ngn long aku..trima kasih long..tlg jga mak ngn ikhlas waktu dia kat wad...mira hargai....

waktu kat wad 2..mcm2 yang aku lalui..semuanya sendri..kat wad 2..aku berdikari...kat wad 2 jugak aku belajaq erti kesusahan,erti nikmatnya sihat,erti kesedihan,erti kepayahan mnrima hakikat hidup...pernah jgak aku berputus asa...nasihat kwn-kwn aku, aku jadikn rangsangan

"mira,ang xboleh mcm nih..ang kna kuat...ang kna kuat untuk mak ang...sentiasa ada waktu dia perlukan ang..2 yang penting.."

 "hney,ang xbley cm nih,ang kan trus berusha mengembirakan mak ang...berbakti la selagi mampu..Allah ada untuk ang... make sure you get enough rest ye hney..dri ang pon kna jga gak"

"Happy la slalu untuk mak ang,jga dia ngn ikhlas..insya allah...Allah akn blas kbaikan ang..."

Ya allah,..Aku bersyukur dikurniakan sahabat sebaik ini...mengerti perasaaan aku..ada waktu aku perlukan ampa.:)..mmg ak syg sgt ampa...

Habis exam..aku jga mak aku sepenuh masa,mmg jrg bik umah dah...da kat wad ja..sbb t kesian mak ak dok sorang-sorang...selang brapa mgu lpas tu,kak aku balik dari Kelantan,dia tolong jga mak aku kejap..ayah aku bawak aku balik..mlm 2 aku smpai selama kul 10,kak aku call..dia kta mak xsdaq..da 3 kali doktor pgl..xdak jwpan...ayah ak wisau...kami pegi pnang blik kul 10.15 tu....Dalam hati aku..smpat berdoa moga2 mak aku x pape...baru petang tadi aku smpat gurau2 ngn mak aku..tiba-tiba dia dah xsdaq..smpai sna kami trus p wad..dktr kta nak bwk msuk mak aku kat ICU...mlm 2 kami xbley jmpa mak ,so aku tdoq ja kat kaki lima hosp 2..sebak sgt2 hati aku tgk mak aku dlm kdn wayar berselirat kat bdn dia..asa nak ngis waktu tu jgak..tapi aku tahan..xnak bagi mak aku sdih..kluar dari ICU 2...aku menangis teresak2...sape tak sdih tgk mak depa dlm kdn cm 2...huhu,2 hari pas 2,mak aku sedaq n dkluarkan p wad besa....dia smpat pesan kat aku ngn kak aku...:
 "mira,anis...ampa kna jga dri leklok..sembahyang jangan tinggal,lpas ni ampa kena kuat..sbb tgl ampa 2 org ja nanti..mak dah xdak...jgn la ngis ..."

kalo ampa nak taw..mak aku 3 kali dimasukkan ke ICU..sebelum menghembuskan nafas terakhir dlm keadaan koma selama 15 hari...11/1/2011 tarikh yang xakn aku lupa..tarikh yang mbuatkan aku menjadi seoarng ank yatim...tahun baru tanpa kehadiran mak yang aku sayang...mak aku ditakdirkan meninggal hari 2..mcm xpcya mak aku meninggal...dktor kta jntung mak aku bhnti berdegup...virus 2 dah serang sistem mak aku...imuniti lmah...xdpt lwn virus 2..jnazah mak aku dbwa ke umah tok aku kat Kpg Tebuk Mat Rashid,Bandar Baru..dikebumikan kat tnh pkburan Permatang Pasir...terimakasih aku ucpkan kat kwn2 n ckg2 ,dan sume yang dtg,yang simpati dgn nasib aku..ada yang dtg mlwat bg pghormatan terakhir...


21/2/2011-tarikh amik result STPM 2010...salunya aku amik result aku cium tgn mak aku dl..tp kali ni ak  cium tgn ayh aku ja..dah xda tgn yang panas tu,yang aku cium tiap2 kali aku pegi sekolah...xpala..ak redha kehilangan mak ...da qada n qadar Allah.....langkah ke sekolah aku mulakan dgn bismillah..dgn izin Allah...aku berjaya mendapat keputusan yang mampu aku banggakan..dlm hati ni aku  smpat mengucapkan syukur sgt2...akhrnya dpt aku tnaikan impian arwah mak aku....

jadi,aku harapkan agar sumeny akan bjln lancar...hope apa yang aku mintak nnt dpt dpt la aku blajar kat universiti nanti..berikut aku senaraikan pilihan UPU..


UM-MA 13 SARJANA MUDA PENGAJIAN MELAYU(BAHASA MELAYU)
UM-MA93 SARJANA MUDA SASTERA(SEJARAH)

UPM -PB03 BACHELOR SASTERA (BAHASA DAN LINGUISTIK MELAYU)

 UPM - PP09 BACHELOR SAINS(PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA)





UKM-KA24 IJAZAH SARJANA MUDA SASTERA DENGAN KEPUJIAN(SEJARAH)
UKM-KA09 IJAZAH SARJANAMUDA SAINS SOSIAL DENGAN KEPUJIAN(SAINS POLITIK)

UIAM-YA10 IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KEMANUSIAAN (SEJARAH DAN TAMADUN)

P/S:maafkan la penggunaan aku utk yg lbh brusia..n bhskan dri ikut ska ja aku atau sya..kih3..xpasan
doakan ak dpt u yg ak nak ye..:)










: UM - MA93 SARJANA MUDA SASTERA (SEJARAH)

8 111 kumen miko!:

Muslimah Optimis said...

assalamualaikum..semoga berjaya ke uni idaman.. akak dulu pun pra-U jugak..alhamdulillah Allah dorongkan jalan,,masa pra-U la belajaq macam-macam... ko-kot berminat nak baca pengalaman akak masa pra-U...

KENANGAN ZAMAN BELAJAR

FarAh AmiRa said...

wslm..hehehe..japg nk p terjah blog kak aimaa..kih3

fRaMe+LenSeS said...

mendoakan yang terbaik buat kamu dik. All the besh dalam idup, tak kira kamu jadi apa pn di masa depan, jadilah seorang yang sntiasa INGAT ALLAH. tu sebab utama kita dihidupkan kan. jadi manfaatkannya.. ;)

FarAh AmiRa said...

time kcih tokwan nadh..:)..atas ingatan 2..:)..insya allah...owg igt..:)

Shafiq said...

Salam...
Insyallah Rezeki ada di mana2 jika Kita berusaha..
Saya Pun Baru Sja Apply Untuk Sambung degree..
Saya Tengok Ada Sama Jurusan Yg Sy Apply

UPM - PP09 BACHELOR SAINS(PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA)

Semoga Berjaya..

CikTomyam said...

uhu..meh kat UKM..bnyak berukk..ngee~

FarAh AmiRa said...

wslm..time kcih sudi dtg kumen..:)..insya allah..hope allah bg rezeki utk syn gud luck utk awk ye shafiq..

FarAh AmiRa said...

hahaha kak nani..hope so..dpt antra ukm um o upm..:)