Recent News

Write your custom message here

teMan2 Ku..^^

.

Jangan Lupa Tinggal Kumen ya~! Sayang Ampa..:) Selamat Datang ke Blog L'ARC EN CIEL DE MA VIE.Sila Tinggalkan link di Bahagian LINK EXCHANGE bagi tujuan blogwalking

Sunday, June 26, 2011

From Bali With Love! -Part 3-

Assalamualaikum !...


yuhuuu...hehehehe...pe kabo sumenya??hrap sihat belaka..jgn jd cm miko ye...nak demam dah asenya ney..hehe...mgkin x cukup rehat..by the way...miko nak smbg story sal Bali...pulau yang indah ney hah...

Entry yg lepas miko ada story sal Pantai Sanur,Bedugul,Uluwatu,Pantai Nusa Dua..mcm2 lagi la...kali ney miko nak story sal pasar yang ada kat sini.Kalo kat malaysia,salunya pasar pagi start kul 7 kan?kat sini pasar pagi start kul 3 pagi taw..punyer la awal..hehehe...tpi imiko untung la sebab pasar kat sini memang betul betul depan rumah tumpangan yang miko duduk skrg kat Kuta ney...:)..so kuar rumah je trus pasar tu..xyah jalan jauh-jauh...kat pasar ney mcm pasar kat malaysia gak..tapi barang kat pasar ni murah-murah..


*suasana kat pasar kul 10 lbih*

pasar ni pkul 11 cam tu dah mula tutup.Bila pasar tutup,baru kedai-kedai mula bukak..:)..Jalan pasar ni xcelly jalan utama Kuta.So bila ada pasar,memang sesak.Jalan ni gak sesak bila mula sunset sebab orang ramai nak g pantai Kuta tgk sunset.memang bising gak ngn orang hon la..sume ada..hehehe..better jalan kaki je lagi cpt smpai.


Petang tadi miko jln ngn family g Pantai Kuta tu..abah nak bwk pegi hotel yang kena Bom Bali 2004 dulu,,tapi kami sume dah penat..last-last lepak je tepi pantai tengok sunset..hehehe...ni gambarnya..



haa..punyer la ramai orang..kalo jln nak masuk ke Pantai ni pn da sesak stat pukul 5 taw...haha..better jalan kaki jer pegi...lagi sng...jalan pn cpat smpai...hhehehe...okeh la..lagi..miko nak story sal makanan kat sini.Korang nak tahu x walaupun kat sini ramai masyarakat beragama Hindu,tapi kat sini pn ada gak yang beragama Islam.Makanan yang lain dr Malaysia banyak sgt kat sini...Tpi miko nak story sal BULONG..hehehe..korang taw bulong tu apa??ianya sejenis makanan yang diperbuat drpd rumpai laut.bukan sekeping-sekeping mcm rumpai laut kat Malaysia tu,kat sini mmg rumpai laut yang segar dan tidak diproses lagi..nak tgk x cmne rupanya?? check it out!

*hehehe..mcm kerabu kan??hahaha..xcelly mmg kerabu rumpai laut pn..:)

hehehe..then kat sini ada air nmanya DALUMAN..hehe..korang nak taw x air ney cmne??meh cini tgk!


*hehe...sedapnya!..ase cm nak beli lagi*

hehehe..koalo korang nak taw,daluman ni diperbuat drpd pokok yang menjalar,daun pokok tu diramas smpai lumat then jadilah jelly-like substance cam cincau tu hah..tapi bezanya kat sini kaler hijau...daluman ni dicampur dgn gula perang n susu ...:)

kat sini pn ada kropok..!!huwaaaa..beshnya mkn.hehehe..kalo sape yg kenal miko..depa tawla miko ney suka sgt mkn kropok n jajan..:)...hehe..antara krpok kat sini yang miko dah rasa ialah KEROPOK RAMBAK..hehe...kropok ney diperbuat drpd kulit lembu..hehehe..rasanya cam kropok amplang yang ada kat sabah tu hah...sedap kot...ada lagi satu tu kropok ikan...yang ney isi ikan ngn kulit ikan dibuat kropok...sgt rangup...hehehe..nnt kalo korang dtg cni..try cri kropok ney..:)



*hehehe..ni la kropok rambak*


hehe..actually byk lagi mknan yg sedap-sedap miko nak kongsikan..tapi miko lupa la kengkwn..hehehe..sowie ya!

miko nak story sal peraturan kat sini lak.Kalo korang dtg sini..korang akan noticed that bangunan kat cni semuanya ada genting kat atapnya..


 *sumenya ada atap genting kan??*
Pemilik premis tu akan diberi amaran dan bangunan akan disita kalo x cukup cutting cmni...iaitu KEPALA,BADAN DAN KAKI.Taw ape tu??Kepala tumaksudnya bangunan diharuskan mempunyai atap genting,badan tu adalah badan rumah,kaki tu ialah tangga.

haaaa...lagi satu...bangunan kat sini  gak tidak dibenarkan melebihi 4 tingkat.miko xingat lak sejak tahun brapa...tapi skrg mmg depa gunakan peraturan cmni.Selain tu gak,kat sini dilarang sma sekali tebang pokok.Kalo betul pn nak tebang pokok...kat sini perlu keizinan walaupun dalam tanah sendiri.Selain tu,kalo nak tebang pokok kat sini,upacara haruslah dilakukan.

Kat sini gak depa gunakan gelaran taw..hehehe..kalo kita kat malaysia guna gelaran along,angah,acik..kat sini pn sama..hehe..tapi gelaran dia berbeza.Contohnya anak pertama dipanggil WAYAN,anak kedua dipanggil MADE,anak ketiga dipanggil NYOMAN,anak ke empat dipanggil KETUT,anak kelima dipanggil GEDE. Kalo pempuan..depan gelaran tadi ada NI,kalo laki lak guna I.hahaha..cntohnya miko anak ke 2,so nama miko ialah NI MADE FARAH AMIRA la..hehehe

Okeh la...smpai situ sajaperkongsian miko...nnt kita jmpe lagi eh..tata...take care sumenya ..Assalamualaikum~!

p/s:miko balik Malaysia sok..yey..!


4 111 kumen miko!:

~syue~ said...

weh, kulit lembu buat keropok?

errr.. -.-''

ok, fine ~ hehehe

Kumiko Ryou | Farah Amira said...

hahahaha...yela..:)..nape??cye eh??hahahaha

AL AZRUL said...

best,, msti rsa nk snap smua gmbr kan? smpn utk knangan...
-blog ang, brapa percent ni upgrade, lain dri sblum nih...:-)

Kumiko Ryou | Farah Amira said...

haha....byk x ak tukaq??ak ase cm semak...thankx to den sbb tegur