Recent News

Write your custom message here

teMan2 Ku..^^

.

Jangan Lupa Tinggal Kumen ya~! Sayang Ampa..:) Selamat Datang ke Blog L'ARC EN CIEL DE MA VIE.Sila Tinggalkan link di Bahagian LINK EXCHANGE bagi tujuan blogwalking

Saturday, June 18, 2011

From Bali With Love! -Part 1-

Assalamualaikum wbt.:)


Kali ni miko berkesempatan pegi melawat tempat yg dikatakan terindah di kawasan Asia ni..:)...bertuah miko dpt pegi..tenkiu abah sbb bwak mlawat sini..miko bawu sampai kat sini lebih kurang kul 7 malam ,dr KLIA kul 4.05 ptg .Kami mendarat kat Ngurah Rai Airport..ni kira International Airport la kat Bali ni...Melangkah je kat pintu kuar flight..miko nampak ukiran-ukiran yang menghiasi ruang sepanjang perjalanan ke imigresen...memang lawa....:)..Perasaan tu mmg xdpt nak cite cmne..just ase besh dpt lawat tempat baru...Bak kata org..jauh perjalanan,luas permandangan...

 *haa...kan miko ckp...mmg ukiran cmni byk kat bali..kat tepi2 jalan pn ad...*


Kalo korang nak taw,Ngurah Rai Airport ney mmg betul-betul kat tepi pantai...kalo kita dr dlm flight tu,nmpk cm kita nk mendrat atas air tapi rupa-rupanya atas landasan..hehehe

*haaa...nmpk tak landasan yg lurus tu?mlm2 kn nmpk lampu je..:)...tapi lawa*

Kuar je pintu Airport,berduyun-duyun orang angkat kad yang tulis nama-nama orang yang depa nak jemput...So kami pun tgk la slow-slow kot-kot ada kawan abah yang angkat tag nama skali.Last-last jumpa gak...hehe...alhamdulilah..smpai je kat umh rehat,kami pun  rehat la..mmg letih sungguh...kat KLIA sblm tu pn dah kne delay 2 kali dah flight..penat deh ..da kematu punggung...hahaha...

tapi kan yang uniknya..kat sini sepanjang jalan kita lalu mesti wangi..Masyarakat kat Bali nih majorotinya beragama Hindu..jadi adat depa letak sejenis bunga yang diiletakkan diatas daun kelapa yang dipanggil Setanggi atau dupa...bnda ni diletakkan kat depan bangunan yang depa duduk,atau kedai yang depa miliki.Ada gak depa bubuh kat tepi pantai.


Bagi yang beragama Islam,nak cari makanan kat sini kena hati-hati,takut makan makanan yang syubhah.So kalo nak selamat,kena tgk-tgk  logo halal Majlis Ugama Indonesia kalo xpon korang cari makanan kat kedai-kedai yang ada tulisan Al-Quran xpun yg ada jual masakan Padang ,selalunya orang yg jual tu Muslim.

Hari Kedua kat Bali Indonesia ni miko da lawat Pantai Sanur.Sbb Paman Hanafi iaitu pemilik tpt yg miko tgl ni ad tour guide,dia bawak kami ke sana.Dari Kuta ke sana lebih kurang setengah jam kalo ngak macet..hehe..korang taw maksud macet?Ertinya Traffic jam la..hehehe...dlm perjalanan tu,miko jumpa la sepasang suami isteri ni dari Australia..namanya Isabelle ngn Dean.Depa mmg peramah..:)..sempat tahu serba sikit sal depa.It's Very nice to see them..:)

Korang nak tgk x Pantai Sanur ni cmne??ni miko tnjukkan..


*ni sume perahu nelayan*


*pemandangan Pantai Sanur dr sudut lain*

ha..amacam??lawa kan??kalo korang tgk sndr mmg besh sgt2..lawa taw...tapi seresly angin mmg kuat ...yela kn..skrg kira musim org main layang-layang kat Bali ni...Paman Hanafi ckp dr bulan ni smpai bulan 9 angin mmg kuat...so mmg tinggi la layang-layang bley naik..hehehe..da mcm festival layang-layang dah miko tgk kat sini...nnt kalo miko smpat nnt..miko tgkp kn gambo  layang-layang yang dijual kat sini...kalo x..maaf ya!..ehhee

ha...kami jln2 la sepanjang Pantai Sanur ni..mmg dr tpt kami turun tu ...sepanjang pantai ada kedai...kat sana pon ada la org sewa basikal..kalo nak..boleh sewa...mcm miko naik ngn family td..satu basikal atau speda harganya 20000 rupiah...boleh naik smpai petang..:)..kalo nak jalan tu..mmg xsmpai la..sbb penat la..cm nak tercabut skru ni hah..hahahaha...besa la..slma ni dok bwak motor ja..jln pun cket ja... dlam ronda-ronda tu miko nampak kedai-kedai wat manicure,urut,..mcm2 la..:)..ada yang suka dok relax ja tepi pantai...dah lme kayuh basikal tu,kami pun singgah la kedai..makan..yummy!..kmi mkn ni hah..taraaaa!

*fish n chip yg lazat*..keh3

dah knyang tu hah..knela warm up bdn cket..so kami kayuh smpai ke ujung pantai Sanur..sempat la tgkp gambo...hehe..check it out.!

 *hahaha..ni la basikal yg miko naik  td*


*hehe..kat tepi pntai..nmpk cm panas..tapi xpanas sgt sbb angin mmg kuat gila..so ase sejuk je*

xcely kan..byk ag yg miko nak cita..nnt pape miko wat entry ya...tgu!...:)..take care sumenya...



6 111 kumen miko!:

Pojiekyra said...

hav fun miko chan..!!!!! kim slam kt kakak kamu yer :)

hasniza_hamzah said...

miko t bila dah kerja kita pi bercuti dgn kawan2 plak nak....time to enjoy!!

Kumiko Ryou | Farah Amira said...

@Pojiekyrahehehe..insya allah ..nntmiko smpaikan..:D

Kumiko Ryou | Farah Amira said...

@hasniza_hamzahhehehhe..mmg pn..nnt kita pegi lama2 lagi..bwu smpat jln sna sini..:D

Anden Fauzan Ja'afar Hussain said...

wahh bestnyer miko~` ahhaa...tah la bila den dapat gi sana..... uwaa,...xpee parents dah janji nk bawa gi Padang, Sumatera.... cuma xde masa n rezeki lagi...tabah menunggu..heheee

Kumiko Ryou | Farah Amira said...

@Anden Fauzan Ja'afar Hussainhehehehe...tu la den..miko pn cm xsgka dpt mai bali..dl dgr org cte je..skrg da tgk ngn mata sndr..hehehe....den nk g padang???abah miko ckp kat sna besh...mknan sdp2