Assalamualaikum!
Hehhehe..pe kabo sumenya rini??harapnya sehat dengan keluarga tersayang.Haa...kan da petang sekarang..ampa suma ada cadangan x ank g bazar ramadhan??hahahha..kalo kat kampung miko ney kat Bandar Baharu ney,ramai laa yg dtg kat bazar ramadhan tu...haisey..xkira ujan ke..panas ke...:).Pe kata kalo miko share kat ampa sal kuih tradisional ney..mne la taw kn ampa teringin nak beli.Yangh pasti..sumenya sedap..mavellous!..hehehe...aipp miko ney...cm tak pose jer..hahaha...jgn slh sgka k..miko pose taw rini..keh3..sje wat ampa terliuq..:D
Senarainya ialah::
- Badak Berendam-
- Dikenali sebagai kuih sopang di Negeri sembilan
- intinya selalunya inti kelapa
- Dimakan bersama santan
- Buah Melaka ney isinya gula merah cair tu hah
- Buah ney akan dimakan bersama kelapa yang diparut
- Kuih ini namanya kuih Lompat Tikam
- Kuih ney dikatakan popular kat Kelantan dan Terengganu.
- Kuih lompat tikam mempunyai dua bahagian, iaitu tepung yang biasanya bewarna hijau dan santan yang bewarna putih serta pulut yang biasanya berwarna merah.. Kuah santan dibuat tawar kerana ia dimakan bersama gula kabung.
- Gula Kabung = Gula yang diperoleh daripada pokok kabung
- Nama kuih ney Jala Mas.
- Banyak terdapat kat Kelantan ..:)
- Kuih jala mas disediakan dengan kuning telur yang diurai ke dalam air gula yang menggelegak. Selepas beberapa lama apabila masak, adunan itu diangkat dan kemudiannya ditompokkan pada bahagian kecil atau juga boleh diletak begitu sahaja dalam bekas
Okeh la..smpai jmpe lagi
1 111 kumen miko!:
lompat tikam mmg best..letak dlm peti ais..pergh..terliur..
Post a Comment